Time manažment podľa bl. Sáry

​8. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie na počesť bl. Sáry sa niesol v téme “​Time management – rodinný život verzus pracovný čas a posolstvo osobnosti bl. Sáry Salkaházi​”. Konferencia sa uskutočnila 29.10.2014 v priestoroch Teologickej fakulty v Košiciach. Príspevky z konferencie si môžete prečítať v zborníku:​

PRÍHOVOR

Vážený pán prodekan, vážení páni profesori, docenti, vážení prednášatelia, vážení prítomní!

V mene Spoločnosti sociálnych sestier vás srdečne pozdravujem na tejto konferencii, ktorá sa tohto roku usporadúva už ôsmy krát ku cti blahoslavenej sestry Sáry Salkaházi, košickej rodáčky.

Tento rok slávime 70. výročie jej životnej obety, keď dobrovoľne ponúkla svoj život za záchranu slabých a prenasledovaných počas druhej svetovej vojny.

Názov Konferencie Time management – rodinný život verzus pracovný čas a posolstvo osobnosti bl. Sáry Salkaházi poukazuje na jej duchovný odkaz. So záujmom sa zamýšľame nad myšlienkami z jej duchovného denníka „S ohňom lásky“, kde ju môžeme hlbšie spoznávať a nahliadnuť do jej životných zápasov. Práve teraz je čas, keď sme viac vnímaví na udalosti jej bohatého a plodného života. Môžeme povedať, že vo svojom čase bola sestra Sára majsterkou „time managementu“. Využívala každý moment dňa, keď sa napr. cestou v električke modlila žalmy; keď nachádzala silu a ďalšiu energiu po únavnej a vyčerpávajúcej práci v modlitbe; keď do svojej neuveriteľne aktívnej činnosti zapájala choré sestry, ktoré sa modlili za jej apoštolské podujatia, spätne ich informovala o výsledkoch svojej činnosti, a tak ich povzbudzovala do života modlitby a dobrovoľného prijatia utrpenia choroby za tých, ktorým sa Sára venovala. Takto obdivuhodne spájala modlitbu a činnosť, dokázala zosúladiť svet duchovných, nadprirodzených hodnôt so svetom časných potrieb a aktivít.

Napriek týmto faktom sestra Sára tiež prežívala napätie a zápas s časom. Prežila aj obdobie maximálneho vyčerpania, ale rovnováhu nadobudla práve v modlitbe, stíšení, prehodnotení času.

Tento jej jubilejný rok môže byť pre nás výzvou, aby sme sa v tomto uponáhľanom svete viac zamysleli nad hodnotu času, ktorý má cenu vtedy, keď ho nezištne dávame iným, lebo takto sa nestráca. Svedčia o tom mnohí známi, ale aj skrytí a nenápadní hrdinovia nezištnej lásky, na ktorých si ľudstvo spomína s vďakou a úctou po všetky časy. Naopak, na sebeckých, egoistických „strážcov svojho času“, ktorí sa venovali len svojim záujmom, si dnes nespomenie nikto, zapadli v prachu času.

Prosme teda sestru Sáru, aby nás naučila správne zachádzať s časom v harmónii modlitby a veľkorysej činnosti pre dobro iných. Príjmime jej odkaz – darovať seba, svoj čas Bohu a blížnym. Ona to robila verne až po smrť, keď Boh prijal jej obetu a berie si jej život ako výmenu za život mnohých iných. Buďme aj my vernými svedkami Krista a jeho lásky v tomto svete, ktorý smädí po pravej, čistej a nezištnej láske.

Blahoslavená sestra Sára, majsterka time managementu, prihováraj sa za nás.

sr. Daniela Kimličková, SSS