Život sestry Sáry a jej význam pre rodinu

Ponúkame vám zborník z vedeckej konferencie z roku 2008, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Teologickej fakulty v Košiciach s cieľom priblížiť osobnosť bl. sestry Sáry a jej význam pre rodinu súčasníkom a vyzdvihnúť jej úctu k ľudskému životu a zároveň poukázať na problémy súčasnosti spojené s rodinou a rodinnými hodnotami. Celý dokument si môžete stiahnuť tu:

PREDSLOV

Jestvuje skúsenosť, ktorá hovorí, že veľké veci, podujatia osobností pohlcujú menšie, lenže rovnako je skúsenosť, že pri veľkom môže aj to menšie vyrásť do svojej primeranej  veľkosti. Ten druhý prípad nastal pri organizovaní dvoch blízko seba organizovaných vedeckých konferencií na Teologickej fakulte Košice. Už niekoľko rokov sa úspešne, v rámci Dní mesta Košice, ktoré je v prvé dni mesiaca mája, organizuje medzinárodná konferencia so sociálnou tematikou, ktorá nesie  názvov: „Človek v núdzi.“

Pred troma rokmi, v roku blahorečenia rodáčky z Košíc Sáry Salkaházi sa na deň 11. mája, ktorý je dňom jej úcty v Cirkvi, zorganizovala medzinárodná konferencia tiež so sociálnou tematikou, nakoľko patrila do Spoločnosti sociálnych sestier a praktizovala sociálnu službu aj v samotných Košiciach. Dva roky malo podujatie „rodinné prostredie“ pre Sociálne sestry a pre pedagogických členov a poslucháčov Katedry sociálnej práce na Teologickej fakulte len v popoludňajších hodinách.

V tomto treťom roku 11. mája 2009 zorganizovala Katolícka univerzita v Ružomberku, Teologická fakulta Košice, Katedra sociálnej práce a Spoločnosť sociálnych sestier tretí ročník medzinárodnej vedeckej konferencie na tému: „Deň blahoslavenej sestry Sáry Salkaházi (1899-1944) – život sestry Sáry a jej význam pre rodinu“ vo veľkej aule. Cieľom konferencie bolo priblížiť osobnosť bl. sestry Sáry a poukázať na jej význam pre rodinu súčasníkom i vyzdvihnúť jej úctu k ľudskému životu a tým zároveň poukázať na problémy súčasnosti spojené s rodinou a rodinnými hodnotami.

Začiatok vedeckej konferencie prebiehal v naplnenej veľkej aule Teologickej fakulty Košice úvodnou prednáškou na tému: „Život Sáry a jej význam pre rodinu,“ ktorú predniesla Agnes Sztrilich, provinciálna predstavená Spoločnosti sociálnych sestier a prezidentka konferencie vyšších rehoľných predstavených v Maďarsku. Po tejto hlavnej prednáške sa prednášatelia rozdelili do dvoch sekcií. Vo veľkej aule fakulty prebiehali prednášky sekcie B s témou Rodina – znovuzrodenie Európy a v kinosále – prednášková miestnosť C4 zneli prednášky v sekcii A s témou: Život Sáry a jej význam pre rodinu.

Zborník prednesených prednášok ukazuje na hodnotné príspevky a kvalitný výber prednášajúcich. Je potrebné vysloviť poďakovanie Spoločnosti sociálnych sestier, odborným garantom vedeckej konferencie, prednášajúcim, vedeniu Teologickej fakulty Košice, účastníkom vedeckej konferencie, študentom a členom Katedry sociálnej práce, najmä doc. PhDr. Alene Bašistovej, PhD., a PhDr. Ing. Lýdií Leškovej, PhD., za zorganizovanie a úspešný priebeh zdarného podujatia. 

Vedecká konferencia na tému: „Deň blahoslavenej sestry Sáry Salkaházi (1899-1944) – život sestry Sáry a jej význam pre rodinu“ vyzrela do parametrov, ktoré spĺňajú vysoké odborné kritéria a dostala sa medzi vydarené podujatie na akademickej pôde našej fakulty. Zostáva len dúfať, že bude naďalej patriť medzi uznávané podujatia na Teologickej fakulte Košice, a preto je potrebné veriť, že bl. sestra Sára zostane najistejším garantom a pomocníkom v týchto zámeroch.

Prof. ThDr. PaedDr. PhDr. Jozef Jurko, PhD.