Nový úsmev sestry Sáry

V piatok poobede som na niekoľko hodín potrebovala odstaviť auto, ale miesto som našla len na platenom parkovisku.  Vrátila som sa zhruba po dvoch minútach a vedela som, že môj parkovací lístok už stratil platnosť. Z diaľky som registrovala ako strážca parkoviska veľmi pozerá  na stierače a niečo si zapisuje. Utekala som tam dúfajúc, že mi ešte nevypísal pokutu. Ihneď  som zároveň  aj vysvetľovala že už som tu a už aj idem s autom ďalej. Díval sa na mňa takým pohľadom ako by som bola spadla z mesiaca a povedal mi, že sa nedíval na stierače. Opäť som sa obzrela a zistila som, že naozaj má v ruke typický blok modrej farby a on je skutočný strážca parkoviska, s trochu zanedbanou, neupravenou tvárou, jednoduchý človek…  „Buď mi uveríte alebo nie,“ – povedal – “čítal som si túto báseň“. Po blahorečení sestry Sáry som od Veroniky dostala jednu fotografiu sestry Sáry, na ktorej je jedna báseň,  ktorú napísal otec mnoho početnej rodiny. Keď sme išli do Košíc, pripli sme ju na stierač a odvtedy tam aj zostala. Priznávam sa, že ja som tú báseň neprečítala, ale nechala som ju tam pre ten obrázok. “Verte mi, ani som sa nepozeral na parkovací lístok, nezbadal som nič iné, len som si napísal tú báseň, pretože ma nesmierne zaujala… A ani vtedy by som vám nedal pokutu keby ste bola prišla neskoro.” Od prekvapenia som nevedela prísť k slovu.

Kto je tá žena?“  –  spýtal sa ma ten muž. Povedala som mu, že kto a rozprávala som o nedávnom blahorečení, o ktorom on počul, ale podrobnejšie o tom nevedel, len opakoval, ako ho táto báseň veľmi zaujala a že je to hotový zázrak, že v dnešnej dobe také čosi si ešte existuje. Chvíľu sme sa ešte rozprávali, hovoril o sebe a zaujímal sa o sestru Sáru. Darovala som jednu knihu o Sáre, ktorej sa nesmierne potešil. Rozlúčil sa so mnou s tým, že dnes sa mu oplatilo ísť do práce a dnešný deň prežije v celkom inom duchu.

Je to pre mňa úžasné, aká silná je prítomnosť sestry Sáry aj v dnešnej dobe, teraz, len tu na rohu Budafoky ulici! Keď som neskôr o tomto príbehu rozprávala so sestrami: Keby to vymyslel a napísal ako poviedku jeden spisovateľ, poviem si je to trochu gýčovitý príbeh… Ale toto je skutočnosť! Sára má svoj humor, aj v tých najneočakávanejších situáciách chytila ľudí za srdcia.

sr. Anna Tothová
A lélek szava – 2007/5. Veni creator spiritus
Duchovné slovo. Katolícky mesačník
Preklad Timea