Vzťah k Eucharistii

V rámci mestskej misie v kostole Večnej adorácie (Orokimádás) v Budapešti, ktorá bola uskutočnená na počesť sestry Salkaházi Sáry ako spomienka pri príležitosti výročia blahorečenia, odznela prednáška sestry Francisky Berkecz, z ktorej vám ponúkame hlavné myšlienky

Sestra Sára, čo by si nám povedala, keby si teraz vstúpila k nám tu do kostola Večnej adorácie /Orokimádás/? Zostala by si tam vzadu, s prekríženou rukou cez rameno, opretá o jednu nohu, s usmievavou tvárou a s hovorčivými očami na nás sa dívajúc… A čo by si povedala? Na jeseň v 1944 roku si pochodila všetky ulice tohto okolia. Tam si bývala na Bokréta ulici číslo  3  a zachraňovala si prenasledovaných. Bola si odhodlaná odovzdať svoj život  –  za nich a za nás.

Bola si Ježišovou nasledovníčkou, priateľkou, snúbenicou, ktorá bola odhodlaná nasledovať Pána. Nikto nemá v sebe väčšiu lásku než ten, kto obetuje svoj život za blížneho svojho. Tvoj život si obetovala za slabých, nemocných, starých, preto aby oni mohli žiť  a ostali verní. Aj v súčasnej dobe má na nás  vplyv tvoja veľká obeta – na  nás sociálne sestry, nás, ktorí ťa poznáme tu v kostole a aspoň trochu poznajúc vlaňajšie Maďarsko a 17. september, deň, keď si bola blahoslavená. Bol to krásny sviatok, povznášajúci. Božím dôkazom lásky, o odovzdaní života za iných, o hodnote ľudského života. Stala si sa sestrou pre mnohých, otvorila si im srdcia, pretože tvoj pohľad prenikol až k srdciam a zval ich k obráteniu.

A dnes nás k čomu voláš – teraz v týždni mestskej misie? Čo by si nám chcela odkázať, tam stojac vzadu s prekríženými rukami a s usmiatou tvárou?  Sme v kostole Večnej adorácie. Čo  znamená pre teba eucharistický život? Modlitby a zbožnosť? Sviatosť oltárna, prijatie sviatosti, obeta a stať sa obetovanou? Život spojený  s Pánom? Tak ako i Kristus si rovnako prežila utrpenie v násilnej smrti za svojich druhov, sestry a bratov lebo si verila vo víťazstvo lásky. Sestra je tá, ktorá miluje – je malá a chudobná, ktorá sama pozná svoje slabosti a preto sa vie zľutovať a prispôsobovať sa k slabostiam iných. Kto lásku chce dať a chce milovať s láskou akou nás miloval Kristus, dovolí, aby Kristus miloval v ňom iných. V septembri v roku  1943 si ponúkla svoj život Trojici – BOHU – z vďaky, z lásky, – za bratov a za sestry, a za tých, ktorí ti boli najbližší…

Ako sa to všetko vzťahuje k tajomstvu Eucharistie? Ako formoval Svätý Duch sestru Sáru a akú úlohu tam zohrala Eucharistia? Poznámky z jesene 1936 /od septembra až k adventu/  hovoria o jej prehĺbenom vzťahu s Oltárnou sviatosťou. V tomto období je to pre ňu najdôležitejšia téma: Oltárna Sviatosť a prijímanie Sviatosti Lásky. O čom svedčia poznámky v jej denníku? Pokúsime sa to zhrnúť do týchto bodov:

1. Vedomá príprava
– večer: čakanie a túžba
– na rannej omši: prijímanie
– v priebehu dňa: vďakyvzdanie, ktoré vystrieda večerná príprava

2. Sila, liek, pokoj a šťastie – prameňom toho všetkého je sväté prijímanie.

3. Prameň života – pre celý jej život je stredobodom pozornosti, jej cieľom.

4. Cíti ako ju Eucharistia pretvára a akou silou na ňu pôsobí – jej slabosť prevyšuje Jeho sila.

5. Čerpá z nej lásku a milosť.

6. Ježiš je priateľ – s ním sa stretáva vo Sviatosti oltárnej.

7. Eucharistia jej pomáha vystúpiť zo seba samej – až po moment úplného odovzdania, až po mučenícku smrť. Eucharistia je pre ňu liekom na život bez lásky. Pomáha  jej milovať – prijímať Kristovu lásku, odovzdať lásku a dovoliť, aby Kristus  skrze ňu miloval. 

Čo by nám poradila sestra Sára na základe poznámok z jej denníka, aké by vydala svedectvo?

1. “Choď a úprimne rozprávaj s Ježišom!“
2. “Choď k Ježišovi taký aký si!“
3. “Dovoľ, aby ťa Ježiš miloval takého, aký si!“
4. “Pros, aby ťa Ježišova láska celkom pretvorila, aby si sa stal skutočne sebou samým.”
5. “Pros! Pros čo najviac potrebuješ! Pros i veľké veci. Čiň milosrdenstvo.“
6. “Modli sa! Nech je stredobodom tvojho života  Eucharistia.“
7. “Rob to úplne, v úplnej oddanosti , jedine to má zmysel. Odovzdaj sa celkom Bohu, nech činí s tebou to, čo on uzná za vhodné.
8. “Nechaj, nech si ťa rozdelí ako chlieb a potravu bratom a sestrám. Ži v oddanosti svoju poslaniu.