Odkaz jej života

Aký je teda odkaz tejto obdivuhodnej zástankyne chudobných a ponížených, nadšenej ochrankyne  ľudských práv a dôstojnosti každého človeka?

V čase jej pôsobenia, rovnako ako dnes sa stretáme s hmotnou i duchovnou núdzou v rozmanitých podobách. Uvedomujeme si aktuálnosť Ježišových slov „chudobných budete mať vždy  medzi sebou“ (porov. Jn 12,8). Existuje mnoho potrieb, mnoho výziev. Každá doba prináša nové formy núdze rovnako, ako aj nové spôsoby  jej riešenia. Dnešnú dobu by sme mohli charakterizovať viac ako kedykoľvek predtým,  ako dobu človeka v núdzi na lásku.

Sára pochopila, že základnou osou jej života je láska.  Vo svojom denníku hovorí: „Človek musí veľmi milovať a musí veľmi pracovať!“ Celý jej život bol zápasom o čistotu a autentickosť jej lásky. Jej odkaz môžeme porovnať s odkazom súčasného pápeža  Benedikta XVI., ktorý hovorí vo svojej encyklike Deus caritas est:  “Čo sa týka služby pre trpiacich, je potrebná najmä profesionálna kompetencia… Je prvou a základnou požiadavkou, ale sama o sebe nestačí. Ide totiž o ľudské bytosti a ľudia potrebujú vždy aj niečo viac, než len technicky správne zaobchádzanie. Potrebujú ľudskosť. Potrebujú pozornosť srdca.“ (DCE,31)

Keď obdivujeme mnohostrannú činnosť blahoslavenej sestry Sáry, nevyhnutne si musíme všimnúť koreň jej plodnej činnosti. Je to jej hlboký, vrúcny vzťah lásky k Bohu a z toho plynúca zanietená  láska pre blížnych. Tu na Božom srdci sa formovalo jej srdce a stávalo sa pozorným, silným, vytrvalým a verným v službe lásky do takej miery, že potvrdila autenticitu svojej nezištnej lásky  vrcholnou obetu vlastného života za svoje sestry a bratov.

Sestra Sára nechala prehovoriť lásku. Stala sa poslankyňou Božej lásky. Jej tichý odkaz bez veľkých slov znie: buďte poslami lásky. Láskou vytláčame zo spoločnosti zlo, zmierňujeme utrpenie a ak ho nemožno odstrániť, dávame mu zmysel, prinášame nádej a zmysel ľudskej existencie. Láska je vynachádzavá, je tvorivá, má budúcnosť a konečné víťazstvo. 

Sestra Sára sa k nám prihovára rečou lásky, lásky, ktorá sa vtelila do konkrétnej podoby tak vnútri komunity voči sestrám, ako aj v službe núdznym. Nech je pre nás inšpiráciou jej verné naplnenie poslania sociálnej sestry „byť znamením posväcujúcej Božej lásky.“