Zasvätení a poslaní pre sociálne služby

9. ročník medzináronej vedeckej konferencie, ktorá sa ku cti bl. Sáry uskutočnila v Roku zasväteného života (2015) bola zameraná na tému “Zasvätení a poslaní pre sociálne služby a odkaz bl. Sáry Salkaházi.” Zborník si môžete prečítať tu:

PRÍHOVOR

Vážení prítomní, srdečne vás pozdravujem v mene Spoločnosti sociálnych sestier  na tejto  konferencii, ktorá sa na pôde Katolíckej univerzity  usporadúva už po deviaty krát  ku cti blahoslavenej sestry Sáry Salkaházi, košickej rodáčky. Tento rok  vyhlásil Svätý otec František ako  rok zasväteného života, preto sme vybrali tému konferencie Zasvätení a poslaní pre sociálne služby a odkaz bl. Sáry Salkaházi.

V liste zasväteným mužom a ženám hovorípápež František:Nech tento Rok zasväteného života je aj príležitosťou, neochvejne hlásať a radostne svedčiť pred svetom o tom, koľká svätosť a životná sila je prítomná v tých, ktorí boli povolaní nasledovať Krista v zasvätenom živote….

Toto môžeme vzťahovať aj na bl. Sáru, koľká svätosť a životná sila bola v tejto drobnej žene, ktorá svojim radostným prístupom a zmyslom pre humor vedela riešiť aj ťažké životné situácie. Len vďaka jej zasväteniu Ježišovi a evanjeliovým hodnotám bola schopná sa naplno zasadiť v službe tým, ktorí to potrebovali.
Pápež ďalej v liste zasväteným:Otázka, ktorú si v tomto roku máme položiť, znie: či aj pre nás je evanjelium výzvou; či  skutočne predstavuje vademékum pre náš každodenný život a rozhodnutia, ktoré musíme robiť. Evanjelium je náročné a vyžaduje si, aby sme ho prežívali radikálne a úprimne. …    Musíme sa preto ďalej pýtať: je Ježiš skutočne našou prvou a jedinou láskou, ako sme si predsavzali, keď sme skladali svoje sľuby? Iba ak to tak je, môžeme a musíme milovať v pravde každého človeka, ktorého stretneme na našej ceste, pretože sme sa od Ježiša naučili, čo je to láska a ako treba milovať: budeme vedieť milovať, lebo budeme mať jeho Srdce.Sestra Sára na túto otázku odpovedala svojím životom. Ježiš bol pre ňu všetko, v jeho láske čerpala silu, aby dokázala milovať do krajnosti, až po obetu vlastného života.

Na záver hovorí v liste Svätý Otec: Rok zasväteného života sa pýta aj na našu vernosť poslaniu, ktoré nám bolo zverené. Zodpovedajú naše služby, naše diela, naša prítomnosť tomu,…čo je skutočnou potrebou doby; sú primerané cieľom, ktoré sledujeme v dnešnej spoločnosti a Cirkvi?Existuje niečo, čo by sme mali zmeniť? Máme rovnakú vášnivú lásku k ľuďom, sme k nim tak blízko, aby sme s nimi mohli  prežívať ich radosti i bolesti, aby sme skutočne chápali ich potreby a vedeli im pomôcť ich naplniť?Blahoslavená Sára svoju vernosť poslaniu potvrdila svedectvom života, ktorý dobrovoľne obetovala za prenasledovaných. Aktuálna potreba doby bola postaviť sa proti neľudskej ideológii nacizmu a fašizmu, proti kultúre smrti tým, že riskovala svoj život, aby zachránila životy mnohých.

Toto je jej odkaz: nebáť sa zasvätiť – naplno odovzdať službe tým, ktorí ju potrebujú a s odvahou, aj za cenu veľkého rizika – rizika života plniť toto poslanie.

Nech sa bl. sestra Sára prihovára za všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí sa zasväcujú sociálnej službe a chápu ju ako svoje životné poslanie.

sr. Daniela Kimličková, SSS