Globalizácia v kultúre – kultúra v globalizácii a literárna tvorba bl. Sáry

V tejto téme sa niesol 7. ročník vedeckej konferencie v Košiciach na počesť bl. Sáry Salkaházi, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Teologickej fakulty v Košiciach dňa 11.10.2013. Celý zborník s jednotlivými príspevkami si môžete prečítať tu:

PRÍHOVOR

Vážený pán dekan,  vážení páni profesori, docenti, vážení prednášatelia, vážení prítomní!

V mene Spoločnosti sociálnych sestier vás srdečne pozdravujem na tejto  konferencii, ktorá sa každoročne usporadúva na počesť našej sestry bl. Sáry Salkaházi, košickej rodáčky.

V tomto roku  prežívame 90. výročie založenia Spoločnosti sociálnych sestier, ktorej zakladateľka Margita Šlachtová bola tiež košická rodáčka. Toto jubileum sme si pripomenuli Federálnym zhromaždením sociálnych sestier  v auguste tohto roku na pôde tejto univerzity. Témou zhromaždenia bola Globalizácia transformujúca naše kultúry – výzvy pre Sociálne sestry a ich odpoveď. Pretože globalizácia sa bytostne dotýka človeka dnešnej doby, zvolili sme názov tohoročnej konferencie  v podobnom duchu “Globalizácia v kultúre – kultúra v globalizácii a literárna tvorba bl. Sáry Salkaházi”

Pod pojmom globalizácia si môžeme nájsť na internetovej stránke množstvo definícií, názorov a pohľadov ako pozitívnych, tak aj negatívnych a iste sa tohto problému dotknú aj prednášatelia na konferencii. Globalizácia nie je nejaká vec, je to proces, ktorý prebieha už dlhú dobu  a pokračuje ďalej. My však môžeme usmerňovať jeho kurz. Globalizácia nie je totiž o systéme, ale o ľuďoch. Chcela by som zdôrazniť, že globalizácia nie je cudzia ani Cirkvi. Poslanie Cirkvi od jej počiatku je ohlasovať Dobrú zvesť všetkým národom na všetkých kontinentoch zeme a vytvoriť jednu veľkú Božiu rodinu. V liste sv.Pavla Efezanom čítame „Už nie ste cudzinci ani prišelci, ale ste spoluobčania  svätých a patríte do Božej rodiny.“(Ef 2, 19)

Ako sa teda dívať na globalizáciu?
Páter Orobátor, provinciál jezuitov vo východnej Afrike vo svojej prednáške na zhromaždení sociálnych sestier  okrem iného povedal: Naučme sa dívať na globalizáciu Božími očami – kontemplujme svet a rozhodnime sa pre jeho záchranu urobiť niečo konkrétne.
·       Boh vidí svet, túži urobiť niečo pre jeho záchranu,
·       stáva sa človekom, aby sa stal jedným z nás
·       svet zachraňuje obetou na kríži a zmŕtvychvstaním.

Teda: vidieť, byť a konať:

1. Spôsob videnia prepojil s networkom – pomáha nám vytvárať komunikačné siete, aby sme mohli byť viditeľne a počuteľne pospájaní, aby sme videli a počuli potreby iných. To však nestačí.

2. Spôsob bytia označil ako kultúrnu komplementaritu – pomáha nám vzájomne sa dopĺňať. Duch Boží nám pomáha prekonať bariéry a dáva charizmy, a tak môžeme používať svoje dary  a odlišnosti pre dobro iných a vytvoriť nádhernú symfóniu jednoty.

3. Spôsob konania znamená  solidaritu –  pomáha vedieť sa vcítiť do situácie iných – vstúpiť do topánok iných. Boh vstúpil do našich topánok. Solidarita nás preto nemôže nechať ľahostajnými, ale núti nás konať, vyjsť von.[1]

Sv. otec František vyjadril spôsob konania v homílii biskupom, kňazom a rehoľníkom v Rio de Janero týmito slovami: „Majte odvahu ísť proti prúdu tejto kultúry výkonnosti, kultúry odpisu. Stretnutie a otvorené dvere pre všetkých, solidárnosť, to je slovo, ktoré sa z tejto kultúry vytráca, akoby to bolo nejaké škaredé slovo, solidárnosť a bratstvo – to sú prvky, ktoré robia našu civilizáciu naozaj ľudskou, Byť služobníkmi spoločenstva a kultúry stretnutia.“[2]

Bl. Sára Salkaházi takmer pred storočím bola tiež súčasťou globalizácie, avšak spôsobom, príznačným danej dobe. Ako sa ona dívala na svet a jeho potreby? Aký bol spôsob jej videnia, bytia a konania? Bola vždy pozorná na potreby tých najbiednejších. Neostala však len pri videní, pozorovaní, použila všetky svoje dary a schopnosti, aby vyjadrila solidaritu s núdznymi, najprv písaným slovom, potom aj konkrétnymi skutkami, vcítením sa do ich biedy, organizovaním pomoci až po vrcholné napodobnenie Kristovej obeti, keď dobrovoľne ponúkla svoj život za záchranu prenasledovaných.

Sestra Sára je inšpiráciou pre ľudí  každej doby, pretože hodnoty, ktoré uznávala a žila sú večné. Sú to hodnoty lásky, ktorá pramení z Boha a preteká ku všetkým ľuďom bez rozdielu. A pretože pochádza z Boha nikdy nezanikne, prekoná všetky negatívne  vplyvy a zostáva naveky.

________________________________

[1] Porov. AGBONKHIANMEGHE, Orobator, SJ, How is globalization transforming culture. Prednáška na Federálnom zhromaždení Spoločnosti sociálnych sestier v Košickom seminári sv.Karola Boromejského, 4. augusta 2013

[2] Homília pápeža Františka pri slávení eucharistie s biskupmi, kňazmi, rehoľníkmi a seminaristami v Katedrále sv. Šebastiána v Riu de Janeiro 27. júla 2013

    sr. Daniela Kimličková, SSS