Paralely medzi bl. Sárou a sv. Don Boscom

V predmete záujmu oboch osôb možno nájsť určité styčné body, ktoré vo svojej práci zhrnul Karol Kačmáry. Ponúkame vám závery z jeho porovnávania a analýzy oboch rehoľných spoločenstiev.

STYČNÉ BOBY V ŽIVOTE A PRÁCI KONGREGÁCIE SOCIÁLNYCH SESTIER A SALEZIÁNOV DON BOSCA:

– venujú sa sociálnej problematike a práci s najchudobnejšími vrstvami obyvateľstva
– pracujú s mládežou, alebo dospievajúcimi
– pripravujú snúbencov na vstup do manželstva
– vykonávajú sociálnu prácu a poskytujú sociálne služby
– pracovným miestom je terén = streetwork
– pedagogická účasť vo vzdelávacom procese na všetkých stupňoch škôl
– evanjelizácia

PARALELY V ŽIVOTE A PRÁCI BL. SÁRY A SV. DON BOSCA

1. Práca medzi ľudovými vrstvami: Bl. sestra Sára a Don Bosco prostredníctvom terénnej sociálnej práce realizovali svoje predstavy. Don Bosco sa považuje za priekopníkov streetworku, alebo terénnej sociálnej práce. Sestra Sára veľmi tvrdo pracovala medzi chudobnými obyvateľmi v štvrti zvanej „Baraky“, v južnej časti mesta Košice. Vedená nezištnou láskou prispievala týmto nešťastným ľuďom v rámci svojich možností aspoň k minimálnemu zlepšeniu ich postavenia.

2. Publikačná činnosť: Určitú dosť výraznú paralelu oboch osobností možno vnímať v oblasti záujmu o tlačené médiá. Don Bosco vydal v auguste 1877 prvé číslo mesačníka Bolletino Saleziano – Saleziánsky vestník. Piatou, najvytúženejšou dielňou bola tlačiareň. Trvalo mu to celý rok, než si vybojoval od úradov povolenie. Dostal ho 31. decembra 1861. Začal pod vedením tlačiarenského majstra Andreu Giadriniho. Sestra Sára začala v roku 1919 písať články a uverejňovala ich v rôznych periodikách. V tom istom roku dostala novinársky preukaz. Redigovala časopis Katolícka žena. Neskôr veľmi tvrdo pracovala v tlačiarni a vyučila sa remeslu.

3. Pedagogická činnosť vo vzdelávacom procese: Don Bosco otváral katolícke školy, kolégiá a na Valdocu zriadil učňovské školy a dielne. Sestra Sára okrem organizovania charity, viedla kuchyňu pre deti, týždenne vyučovala dvadsaťšesť hodín náboženstvo ako katechétka a redigovala časopis ”Katolícka žena”.

4. Evanjelizácia národov, ktoré ešte nepoznajú Krista: Don Bosco začal misijnú činnosť saleziánov v Argentíne. Neskôr sa misie rozšírili do celého sveta. Sestra Sára tiež cíti v sebe povolanie pre misie a preto odchádza do Budapešti na predprípravu do misijnej činnosti v Južnej Amerike. Žiaľ vojnové udalosti II. svetovej vojny prekazili jej šľachetný úmysel a predčasne a násilne ukončili život tejto znamenitej ženy.  

Zdroj: Bc. Karol Kačmáry – Paralely v živote a práci bl. sestry Sáry Salkaházi a sv. Don Bosca